DOGODKI PRIPOROČAMO

Dunaj: Vinorodna regija Carnuntum se predstavi

16. oktobra smo lahko v prelepem okolju Dunajske narodne knjižnice (Nationalbibliothek) uživali v predstavitvi 41 vinarjev z enega najmanjših vinorodnih območij Avstrije, Carnuntuma.

Carnuntnum leži v Spodnji Avstriji (Nioederösterreich), vzhodno od Dunaja do slovaške meje, vinogradi na tem področju pa se raztezajo na približno 900 hektarjih in predstavljajo 2 % celotne vinske pridelave Avstrije. Panonska mikroklima, podnebnimi vplivi bližnjega Nedižejska jezera in več kot 2000 ur sonca na leto uvrščajo to regijo v idealno področje za pridevalo tako belih kot rdečih vin. Carnuntum je najbolj znan po  svojih izjemnih rdečih sortnih vinih. Prevladuje predvsem sorta Zweigelt, ki je tipična za to prodročje in ima čudovit sadni okus višnje in žametne tanine.

Blagovna znamka regije je  “Rubin Carnuntum”, recimo  njihov “DOCG”, ki predstavlja kvalitetno bazično vino sorte Zweigelt in pokaže profil celotne regije. Poleg Rubin Carnuntuma smo lahko na predstavitvi okušali še nekaj izvrstih Modrih frankinj in Shiraze, pa tudi nekaj klasičnih burgunskih sort, pod imenom “reserve”, ki so bili tudi že relativno primerno starani. Kot vsako leto, smo skoraj brez izjeme najboljše kapljice našli pri že znanih vinarjih, kot so Glazer, Lucas Markowitsch, Gerhard Markowitsch, Meinrad Markowitsch, Nadler in Trapl.

 

Facebook

Na Skrivni večerji, ki je na Valentinovo v Gledališče Glej potekala pod taktirko Ivo Tomsic in Željka Bohar, smo uživali tudi mi😋👨‍🍳👩‍🍳. Z vami delimo nekaj utrinkov in jedilnik😀

Vina Kraljica Torterija Sorbara Steak House Skrivna večerja
#acquapanna #sanpellegrino #underberg

Pozdrav iz kuhinje
Penina Kraljica brut rose (100 % pinot noir)

Slovenska postrv, rdeča in rumena pomaranča, prekajen kaviar, rdeča pesa, zeleno jabolko, smrekovo olje, okisana vrtnica
Penina Kraljica brut rose

Hobotnica, rdeča omaka iz morskih sadežev
Pinela

Rebra slovenskega black angusa (vzrejen v Kamniku), cvetača, rumenjak, sveži istrski tartufi
Kraljica črna (50% merlot in 50% barbera))

90 dni starano slovensko govedo, solkanski radič, kostni mozeg, ragu iz jadranskih škampov
Merlot (posebna polnitev samo za Skrivno večerjo)

Underberg

Ljubezenski trikotnik (Željka Bohar)
Gel iz limone in limete, makova hrustljava podlaga, vanilijeva krema z makom, pena iz malin
Kraljica Sladka (laški rizling, suhi jagodni izbor)

Ivo Tomsic Sorbara Steak House Željka Bohar Torterija Vina Kraljica Gledališče Glej
#skrivnavecerja #acquapanna #sanpellegrino #underberg
Foto: Peter Irman
... Preberi večPreberi manj

Oglej si na Facebook