HRANA&PIJAČA Z NASLOVNICE

6 načinov, na katere lahko uporabite vaš namizni mešalnik

Brez značilnega zvoka te vsestranske naprave si težko predstavljam moje kuhinjske podvige. Seklja, meša, stepa, melje. Uživača sva preizkusila 6 načinov uporabe namiznega mešalnika.

Uporabimo ga lahko za pripravo vseh sort jedi, od namazov, omak (na primer različne vrste pesta), pomak, kremnih juh, smutijev, koktajlov, kot mlinček za kavo in oreščke, do mask za obraz in pilingov za telo.

1. Namaz Baba Ganoushe

Sestavine: jajčevec, tahini, česen, sok limone, mleta kumina, svež peteršilj, rdeča paprika v prahu, sol, poper

To pomako iz jajčevcev s pomočjo namiznega mešalnika pripravimo povsem enostavno. Dva manjša jajčevca (lahko tudi enega večjega) razpolovimo, posolimo in približno pol ure pečemo v pečici pri 180 stopinjah. Nekje na polovici pečenja dodamo tri stroke česna. Ko vse skupaj vzamemo ven, počakamo nekaj minut, da se ohladi. Z žlico izdolbemo meso jajčevcev in ga v mešalniku zmiksamo skupaj skupaj s pečenim česnom, dvema žlicama tahinija (jaz uporabljam tahini znamke Alnatura, ki se dobi v Drogerie Markt), žlico limoninega soka, ščepcem mlete kumine (koliko je dodate, je čisto odvisno, kako vam je okus kumine všeč), soljo in poprom. Potreseme z mleto papriko in postrežemo s popečenimi kruhki.

2. Hranljiva maska za obraz

Sestavine: pol zrelega avokada, pol zrele banane, jajčni rumenjak

Ja, prav ste prebrali ;). Z namiznim mešalnikom si v nekaj minutah pripravimo tudi masko za obraz. Avokado, banano in jajčni rumenjak zmiksajte v gladko maso, si jo nanesete na obraz in pustite delovati 15 minut. Medtem si lahko pripravite piling za telo. Sol, olivno olje in sok pol limone prav tako zmešate v mikserju. S pripravljeno maso se zdrgnite po celem telesu, še posebej se posvetite komolcem in kolenom, potem pa pod tušem sperete skupaj z masko za obraz.

3. Mleta kava, začimbe, oreščki in čokolada

Sestavine: cela kavna zrna, oreščki, mandlji, čokolada … vse, kar želite zmleti ali sesekljati

Uporabite nastavek z nazobčanim rezilom in v hipu imate lahko sveže mleto kavo, mlete oreščke ali pa na drobne koščke sesekljano čokolado, ki jo na primer lahko uporabite za posip. Pri aparatu, ki sem ga preizkusila, sem bila navdušena nad praktičnim pokrovom z luknjicami za posipanje čokolade. Potem, ko mešalnik opravi svoje delo, enostavno odstranite plastično posodico, v kateri ste čokolado sesekljali, jo pokrijete z omenjenim pokrovčkom ter uporabite.

 4. Bučna juha

Sestavine: hokaido buča, čebula, olivno olje, bučna semena, bučno olje, po želji kisla smetana

Jesenska klasika. Hokaido bučo olupimo in narežemo na koščke. Na olivnem olju prepražimo čebulo, ko postekleni, dodamo bučne kocke, zalijemo z zelenjavno jušno osnovo (jaz velikokrat uporabim kar bio zelenjavno kocko). Ko so koščki buče mehki, vse skupaj prelijemo v mešalnik in zmiksamo v kremno juho. Po želji dodamo še bučna semena, bučno olje, lahko tudi čisto malo kisle smetane.

5. Mimoza

Sestavine: penina, pomaranče

Enostavno in učinkovito. Za druženje s prijateljicami, da je malo drugače … Sicer je odvisno, kako sočne pomaranče ste kupili, ampak za dva kozarca je dovolj ena pomaranča, ki jo razlomljeno na krhlje zmiksate skupaj z 2dcl penine. Prelijete v kozarec za belo vino in nazdravite ;). Čin čin! (poleti lahko pomaranči in penini dodate še par koščkov ledu.)

6. Mafini s koščki čokolade

Sestavine: 20dag moke, 10dag sladkorja, 2 jajci, 10dag masla, 2 zavitka vanilijevega sladkorja (če imate raje manj sladko, lahko uporabite vanilijevo esenco), 1 dcl mleka in 0,5dcl sladke smetane, zavitek pecilnega praška, paket čokoladnih kapljic  

Običajno z ročnim mešalnikom najprej zmešam mleko, smetano, jajca in maslo, ampak tokrat sem v posodico namiznega mešalnika “vrgla” skupaj vse sestavine naenkrat. “Kar bo, pa bo,” sem bila odločena. In, ker imajo hrabri očitno res srečo, se je izkazalo, da je tudi to čisto dober način za pripravo mase za te mini in slastne kolačke. Ko je masa pripravljena, z njo napolnimo modelčke v pekaču za mafine (le do roba!), dodamo čokoladne koščke in pri 180 stopinjah pečemo približno 20 minut.

 

Članek sem pripravila v sodelovanju z Russell Hobbs.

Foto: Peter Irman

Facebook

Na Skrivni večerji, ki je na Valentinovo v Gledališče Glej potekala pod taktirko Ivo Tomsic in Željka Bohar, smo uživali tudi mi😋👨‍🍳👩‍🍳. Z vami delimo nekaj utrinkov in jedilnik😀

Vina Kraljica Torterija Sorbara Steak House Skrivna večerja
#acquapanna #sanpellegrino #underberg

Pozdrav iz kuhinje
Penina Kraljica brut rose (100 % pinot noir)

Slovenska postrv, rdeča in rumena pomaranča, prekajen kaviar, rdeča pesa, zeleno jabolko, smrekovo olje, okisana vrtnica
Penina Kraljica brut rose

Hobotnica, rdeča omaka iz morskih sadežev
Pinela

Rebra slovenskega black angusa (vzrejen v Kamniku), cvetača, rumenjak, sveži istrski tartufi
Kraljica črna (50% merlot in 50% barbera))

90 dni starano slovensko govedo, solkanski radič, kostni mozeg, ragu iz jadranskih škampov
Merlot (posebna polnitev samo za Skrivno večerjo)

Underberg

Ljubezenski trikotnik (Željka Bohar)
Gel iz limone in limete, makova hrustljava podlaga, vanilijeva krema z makom, pena iz malin
Kraljica Sladka (laški rizling, suhi jagodni izbor)

Ivo Tomsic Sorbara Steak House Željka Bohar Torterija Vina Kraljica Gledališče Glej
#skrivnavecerja #acquapanna #sanpellegrino #underberg
Foto: Peter Irman
... Preberi večPreberi manj

Oglej si na Facebook