HRANA&PIJAČA PRIPOROČAMO

Najlepši uvod v praznike: Sladek kulinarični izlet k Primožu Dolničarju

Tik preden se je začela klasična decembrska norišnica, smo uživači že doživeli sladek uvod v zagotovo najbolj prazničen mesec v letu. Dobro smo jedli, se sladkali z linškim pecivom in seveda nazdravili z mehurčki!

Z največjim veseljem smo se odzvali povabilu, da se Primožu Dolničarju pridružimo pri peki sladkih dobrot. V njegovem precej skritem kuharskem studiu, ki ga je opremil s pohištvom iz masivnega lesa, ki ga je izdelal sam, se nas je zbrala peščica navdušencev nad dobro hrano in penino. Prostor je čudovito opremljen in hkrati izžareva domačnost in prefinjenost. Že ob vstopu vanj so se nama s fotografom kar zasvetile oči, saj nama je bilo že po vonjavah, ki so se dvigale iz lonca na štedilniku, jasno, da bova tisti dan zelo dobro jedla. V njem je dišalo po bučni juhi, testeninah fregola (testenine, ki izvirajo iz Sardinije) s paradižnikovo omako in kozicami, ter po slastnem linškem pecivu. Slednje je bilo tudi razlog, zakaj so nas pri Wiener Zucker pravzaprav povabili na ta kulinarični izlet.

 Wiener Zucker je zagotovo ena od tistih blagovnih znamk, ki nam življenje naredijo slajše. Dobesedno. Tesno so povezani s tradicijo slaščičarstva, sladkor pa pridelujejo iz sladkorne pese, brez kakršnihkoli dodatkov. Izvedeli smo tudi nekaj zanimivosti o sladkorju, ki ima veliko oblik: v kockah (kocke, sladkor v kockah espresso), kot tudi sladkorni stožci so pridelane s stiskanjem. Sladkor v prahu ter sladkor za posip sta pridelana z mletjem. Sladkor za posip je posebna vrsta sladkorja v prahu, ki se ne zlepi v grudice in se ne topi na toplih jedeh. Želirni sladkor vsebuje sladkor, jabolčni pektin ter citronsko kislino. Bel in rjavi kristalni sladkor nastaneta s počasno kristalizacijo visokokakovostne raztopine. Rjavi sladkor je kristalni sladkor z dodanim sirupom iz sladkornega trsa. Sladkor za pridelavo sirupov pa pridelujejo s posebnim postopkom. Zanimiv je tudi podatek, da ima en gram sladkorja enako kalorij kot en gram beljakovin – 4 kcal. Je pa s sladkorjem takot kot z vsemi dobrimi stvarmi ;). Treba jih je uživati zmerno, sicer se nam pretiravanje lahko hitro maščuje!

RECEPT ZA LINŠKO PECIVO

Sestavine za peko v velikem pekaču (47 cm x 39 cm)

Testo:
250 g masla
1 jajce
1 rumenjak
250 g mehke pšenične moke
150 g sladkorja za peko Wiener Zucker 200 g mletih mandljev
1/2 vrečke pecilnega praška
1 žlička mletega cimeta
ščepec mletih klinčkov
ščepec soli

Namaz:
400 g ribezove marmelade
1 žlica ruma
sladkor v prahu za posip Wiener Zucker

PRIPRAVA:

Pečico predhodno ogrejemo na 160 °C. Maslo zrežemo na koščke in ga skupaj z jajcem, rumenjakom in vsemi ostalimi suhimi sestavinami ročno zgnetemo, dokler ne dobimo testa. 2/3 testa razvlečemo po pekaču do skrajnega roba. Zmešamo ribezovo marmelado in rum ter ju razmažemo po testu. Ostanek testa razvlečemo na tanko ter ga režemo na trakce v širini 1 cm. Položimo jih diagonalno po pekaču v razmiku od 1 do 1,5 cm. Pecivo pečemo 20 minut na srednji višini pri temperaturi 160 °C. Pustimo, da se dobro ohladi ter razrežemo na trakove. Narahlo posujemo s sladkorjem v prahu za posip Wiener Zucker.

Rok uporabe (v dobro zaprti posodi): 3 tedne

Foto: Peter Irman

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.