HRANA&PIJAČA Z NASLOVNICE

Veseli december: čokoladna torta z muškatno penino in peninska kopel

Decembrska praznovanja v družbi najdražjih so nekaj posebnega.

Da bo vaša izbira mehurčkov lažja, so v vinski kleti Puklavec Family Wines pripravili kratek vodnik, kjer boste izvedeli kako nastane peneče vino, kako ga pravilno postrežemo in, zakaj so peneča vina čedalje bolj priljubljena.

 Kako nastane peneče vino?

  1. Šampanjska ali klasična metoda

Drugo alkoholno vrenje tu poteka v steklenici. Osnovnemu vinu se doda kvasovke in sladkor. Steklenica se razpre s kronskim zamaškom in prične se drugo alkoholno vretje. Usedline ki se nabirajo v steklenici, se s stresanjem usmeri v vrat steklenice, nato steklenico odpre in izloči usedlino. Doda se izgubljeno vino in sladilni liker za uravnavanje ustrezne alkoholne stopnje in določenega želenega okusa penečega okusa.

  1. Charmat ali tankovska metoda

Po tem postopku drugo alkoholno vrenje poteka velikih nerjavečih tankih, od tu tudi poimenovanje tankovska metoda. Fermentacija v sodih se zaključi, ko se ustvari zadosten tlak. Po koncu zorenja se tanke ohladi in s filtracijo odstrani kvasovke.

Kako peneče vino pravilno postrežemo?

Peneče vino mora biti ohlajeno na 6°C do 8°C. Rosé penine si lahko privoščijo kakšno stopinjo več, nikakor pa ne topleje.

Penino odpremo počasi in ne z glasnim pokom, saj tako le vznemirimo vino. V visoke kozarce nalijemo penino malce čez polovico. Počakamo, da se penina usede in uživamo v malih mehurčkih, ki dolgo potujejo k višku.

Priporočamo, da po odpiranju steklenico položite v posodo za hlajenje penine, da ohranite ustrezno temperaturo.

Zakaj v prazničnih dneh posegamo po mehurčkih?

  • Ker nam pričarajo posebno doživetje: peneče vino je več kot samo pijača. Je sinonim za praznovanje, romanco, glamur in luksuz.
  • Ker se odlično ujemajo s kulinariko: raziskujte in ugotovite kateri okusi po vašem mnenju sodijo skupaj.
  • Ker izboljšujejo razpoloženje: v penečih vinih so prisotni elementi (pri tem ne mislimo alkohola), ki pozitivno vplivajo na razpoloženje. Namig: da bi povečali ta učinek, si kozarček privoščite ob ribi.
  • Ker so zabavni: že odpiranje steklenice je lahko posebno doživetje. Spomnite se na zmagovalce na športnih tekmovanjih (npr.: Formula 1) – vedno proslavljajo zmago z mehurčki.
  • Ker so za vsako priložnost – naj bo to slavnostno praznovanje, preprosto druženje s prijatelji, večerja v dvoje ali pa nagradite zgolj sebe. Uspeh zagotovljen.

LEPOTNI NAMIG: peninska kopel za lepo kožo

Ogljikov dioksid v penečih vinih kožo učvrščuje, že omenjeni polifenoli pa jo navlažijo, blažijo vnetja in rdečico, ki se lahko pojavijo na njej. Da bi izkoristili to moč, si iz penečega se vina pripravite kopel: zmešajte skodelico mleka v prahu, pol skodelice soli za kopanje, skodelico penine in žlico segretega medu. Mešanico dodajte kadi polni vode. Po namakanju v njej bo polt mehka, navlažena in bo imela zdrav tonus.

 

PRAZNIČNI RECEPT: Čokoladna torta z malinami in muškatno penino

Razkošje Muškatne penine  v kombinaciji z malinami? Odlična torta, ki bo navdušila vaše goste in praznično mizo še dodatno obogatila.

Količina sestavin je za pekač premera 20 cm. 

Sestavine za kakavov biskvit: 

  • 2 jajci
  • 40 g sladkorja
  • 10 g kakava v prahu
  • 10 g jedilnega škroba
  • 30g moke

Postopek priprave kakavovega biskvita:

  1. Jajca in sladkor stepamo 5 minut na najvišji hitrosti, da dobimo penasto zmes (mora narasti in postati svetlejše barve).
  2. Nato nežno primešamo presejano moko, škrob in kakav.
  3. Na dno tortnega modela premera 20 cm položimo peki papir in vanj vlijemo maso ter jo poravnamo.
  4. Pečemo približno 10 minut na 180°C.
  5. Če je pečeno preverimo z zobotrebcem- če na njem ne ostane nič mase, potem je pečeno.

Sestavine za navlažitev biskvita:

Biskvit lahko navlažimo s sladkano vodo, malinovo marmelado razmešano z vodo ali penino, lahko pa ga tudi samo premažemo s kakšno domačo, bolj tekočo malinovo marmelado. Kar vam je ljubše in odvisno tudi od tega kako vlažen biskvit bi imeli.

Sestavine za malinovo kremo:

  • 250 ml sladke smetane
  • 100 g bele čokolade
  • 200 g zmrznjenih malin (1 dcl malinovega pireja)
  • 2-3 žlice sladkorja v prahu
  • 5 g želatine v prahu
  • 150 g svežih malin

Postopek priprave malinove kreme:

  1. Maline pokuhamo, zmečkamo in precedimo, da dobimo gladek malinov pire.
  2. Dodamo sladkor po okusu. Jaz sem dodala samo dve žlici, saj sem želela, da je krema rahlo kisla.
  3. Želatino pripravimo po navodilih na hrbtni strani vrečke in jo stopljeno primešamo v pire.
  4. Stepeni sladki smetani dodamo stopljeno belo čokolado in malinov pire.
  5. Z lopatko narahlo mešamo dokler nimamo enotne zmesi.
  6. Kremo poravnamo po navlaženem kakavovem biskvitu in potresemo s svežimi malinami.
  7. Pekač damo v hladilnik, da se malinova krema strdi.

Sestavine za malinov pire s penino:

  • 250 g svežih ali zamrznjenih malin (nekaj več kot 1 dcl malinovega pireja)
  • 1 dcl muškatne penine Jeruzalem Ormož
  • 50 g svežih malin
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 10 g želatine v prahu

Postopek priprave malinovega pireja s penino:

  1. Maline pokuhamo, zmečkamo in precedimo, da dobimo gladek malinov pire.
  2. V pire dodamo sladkor po okusu in dolijemo še muškatno penino.
  3. Dodamo stopljeno želatino, ki jo pripravimo po navodilih na hrbtni strani vrečke in cele maline.
  4. Dobiti moramo približno 2,5 dcl zmesi, ki jo vlijemo v pekač premera 16 cm, ki ga prej obložimo s peki papirjem. Če nimamo tako majhnega pekač, potem lahko uporabimo tudi kakšno drugo posodo, ki jo prej obvezno obložimo s peki papirjem.
  5. Postavimo v hladilnik in počakamo približno 5 ur, da se strdi ali pa ves postopek pospešimo tako, da uporabimo zamrzovalnik.
  6. Žele previdno preložimo na na sredino strjene malinove kreme.

Čokoladna krema:

  • 250 g sladke smetane
  • 100 g temne čokolade
  • 3 žlice sladkorja v prahu

Postopek priprave čokoladne kreme:

  1. Temno čokolado raztopimo nad paro in stopljeni primešamo sladkor po okusu.
  2. Sladko smetano stepemo in prilijemo čokolado.
  3. Narahlo z lopatko mešamo, da dobimo enotno zmes.
  4. Čokoladno kremo nadevamo v pekač, poravnamo in postavimo v hladilnik, da se čokoladna torta z malinami dobro strdi in ohladi.

Recept in fotografije je za Puklavec Family Wines pripravila Nina Kastelic, ustanoviteljica bloga Leaneen.