Intervju Z NASLOVNICE

Imamo odlična vina, le priložnost potrebujemo!

Jernej Žorž je Lidlov mladi vinar 2017. Izhaja iz ene najstarejših vinarskih kmetij v Vipavski dolini, kjer veliko pozornosti posvečajo tudi domačim, avtohtonim sortam, kot sta Zelen in Pinela.

Jernej, povejte mi malo več o vaši vinarski kmetiji …

Posest je bila zgrajena že v Lanthierijevih časih in sicer l.1696, moja družina pa jo ima v lasti več kot 100 let. Trenutno obdelujemo 12 ha vinogradov, kar nam letno prinese med 50 do 60.000 l kakovostne žlahtne kapljice. Na teh 12 ha pa pridelujemo tako mednarodno kot lokalno poznane sorte. Se pa zadnje leta, odkar smo se vključili tudi v ekološko pridelavo, posvečamo bolj lokalnim avtohtonim sortam, kot je tudi Zelen, letošnji zmagovalec natečaja Lidlov mladi vinar.

Kako je bilo odraščati na takšni kmetiji? Je bilo samoumevno, da boste nadaljevali družinsko tradicijo?

Vedno sem rad pomagal doma, še posebej je bilo veselo v času trgatve oz ”bndime” kot rečemo po domače. Z leti pa sem se zanimal tudi za ostale stvari, ne le vinogradništvo, sicer sem vedno rad pomagal doma, ampak, to, da bi postal izključno vinogradnik in nadaljeval družinsko tradicijo, sem začel razmišljati dobrih 10 let nazaj, morda kakšno leto več. Ni bilo toliko samoumevno, saj sva v družini dva brata, verjetno so pa doma pričakovali, da se bo vsaj eden od naju opogumil in nadaljeval tradicijo.

Postali ste Lidlov madi vinar 2017. Kaj to pomeni? Zakaj ste se pravzaprav prijavili? 

Na tekmovanje sem se prijavil, ker sem želel dokazati, da lahko tudi avtohtona sorta konkurira ostalim poznanim sortam, predvsem pa sem se prijavil, ker v vino Zelen verjamem in sem v tem vinu videl potencialnega zmagovalca. Na ta naziv sem zelo ponosen in upam, da bodo kupci, ki bodo kupili naš Zelen v njemu uživali in spoznali, da je lahko tudi domača, oziroma avtohtona sorta vina, odlična. Zelo sem tudi hvaležen Lidlovi ekipi, da je prepoznala potencial vina Zelen in me tako osrečila z nazivom Lidlovega mladega vinarja 2017. To nam tudi veliko pomeni v smislu prodaje in razširitve našega vina po slovenskem trgu, saj tu še nismo tako zelo prepoznavni kot si želimo. Počasi nam bo uspelo 🙂

To je zagotovo že prvi korak k temu, da postanete eden bolj resnih igralcev na vinskem tržišču. Kakšni so vaši načrti? 

Resnično upamo, da se nam bo uspelo prebiti med ”elito” 🙂 Vsako leto, se trudimo, da je vino kakovostno in to bomo nadaljevali tudi v prihodnje. Načrti so, da bi nas še kdo opazil in vključil naša vina v svojo ponudbo, tako gostinci kot vinoteke, hoteli itd. Pri tako kvalitetni konkurenci je vedno težko izstopati, ampak vem, da so naša vina res kakovostna, tipična za ta teritorij in izražajo tudi moj karakter. Počasi bomo dokazali, da četudi nismo še tako prepoznavni, imamo odlična vina, le priložnost potrebujemo 🙂

Kaj je za vas največji izziv pri pridelavi vina? 

Mislim da je največji izziv pri pridelavi vina, da se vsi postopki med predelavo grozdja v vino, torej, čas med pobiranjem grozdja in spravilom le tega, pecljanje, prešanje, razsluzevanje, maceracija, fermentacija, izpeljejo čim bolj optimalno. Če so vsi našteti procesi narejeni dobro in iz grozdja potegnemo največ kar lahko, je moj cilj izpolnjen.

Zadnje čase se veliko poudarjajo domačnost, avtohtonost izdelkov, ki jih je z vsakim letom več na našem tržišču. Tako je tudi prav.

Pozornost na vaši kmetiji posvečate avtohtonim vinskim sortam. Kakšno je trenutno njihovo mesto na našem tržišču?

Pred leti bi zelo drugače odgovoril na to vprašanje ampak zadnje čase, se veliko poudarjajo domačnost, avtohtonost izdelkov, ki jih je z vsakim letom več na našem tržišču. Tako je tudi prav, Slovenija je raznolika imamo pa odlične slovenska podjetja, kmete, vinogradnike, itd in to je potrebno izkoristiti, trava namreč ni vedno bolj zelena na sosedovem vrtu, če se izrazim z prispodobo. Na naši kmetiji imamo trenutno sicer v odstotkih več mednarodnih sort, ampak vsako leto se trudimo, da obnovimo ali pa zasadimo vinograde in tu dajemo prednost našim avtohtonim sortam Zelenu in Pineli.

Nam lahko malo več poveste o sorti zelen, ki je bilo tudi vaše zmagovalno vino? 

Tako je, zmagali smo z vinom Zelen, ki je naša avtohtona sorta Vipavske doline. Zmagovalno vino je letnika 2016, ima tipične zeliščne in cvetne note ter zelo lep žameten okus in dolg po okus. Pri vinu pa smo uporabili tudi krajšo maceracijo, kar pomeni, da je vino odležalo na kožicah grozdja in s tem posledično dobilo bogatejši okus, kar sicer ni ravno v praksi vinogradnikov Vipavske doline, ampak sami vedno želimo pozitivno izstopati.

 

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.