DOGODKI Z NASLOVNICE

50 let ustekleničenja metliškega ponosa!

Belokranjcu Metliška črnina pomeni veliko več kot le vino.

Ob 50- letnici ustekleničenja Metliške črnine – ponosa in bisera Bele krajine, smo se udeležili novinarske konference, ki je potekala na Ljubljanskem gradu v restavraciji Strelec. Tako so naznanili tudi veliko prireditev, ki bo v petek, 20. aprila 2018, na dvorišču KZ Metlika. Na novinarski konferenci so podali svoje misli in sporočila, direktor KZ Metlika Jože Cajnar, glavni enolog Vinske kleti Metlika Jure Štalcar, 10. kraljica metliške črnine Katarina Plut, častni občan občine Metlika Toni Gašperič. Kot gostja je izrazila svoje misli tudi poslanka in članica Kluba metliške črnine gospa Violeta Tomič. Ob tako prijetnem uradnem delu programa je sledil še neuradni del, kjer so vsi obiskovalci bili deležni pokušanja vina in odlične hrane, ki so jo pripravili pod budnim očesom gostitelja Igorja Jagodica. Ker pa je bila novinarska konferenca namenjena metliški črnini, so program popestrili tudi tamburaši in kvintet Dolc. Celoten program pa je z vezno besedo povezala Jasmina Spahalić.

Za Vinsko klet Metlika je Metliška črnina količinsko in vrednostno najbolj pomembno vino kot tudi najpomembnejša blagovna znamka. Metliška črnina je naša kultura, naša kri in naš ponos. Je spomin na brezskrbna otroštva, zgodnja belokranjska jutra polna upanja, na pšenična polja zrelega žita zibajočega se v poletnem vetru, kot bi hotelo posnemati nežno valovanje Kolpe. Je spomin na prvi nežni materin dotik, varnost močnih očetovih rok, spomin na klic sosede, da poskusiš piškote, spomin na hrapavo in zgarano roko dedka, ki očetu ponuja kupico rujnega.

Ko so kmetje pred več kot stotimi leti, 14. novembra 1909, ustanovili prvo »Vinarsko zadrugo v Metliki«, so si za nalogo novo ustanovljene zadruge zadali pospeševanje in zaščito vinogradništva, ter skrb za čim večjo prodajo belokranjskih vin.

»Črna vina«, ki so jih pridelovali v Beli krajini v času imenitnih slovenskih kulturnikov in pisateljev Ivana Navratila in Janeza Trdine (druga polovica 19. stoletja), so poimenovali kar »Metliška črnina«. Metliška črnina je že zelo dolgo pomembna za Belo krajino. Janez Trdina je davno rekel, da si je največjo pomembnost in čast v Beli krajini pridobila prav vinska trta, predvsem zaradi izrednih, naravnost čudovitih, naravnih danostih za vinogradništvo, kot pravi, celo med najboljšimi v takratni Avstro-Ogrski. To vino, tako pravijo viri, je v času Prešerna pila tudi  sama ljubljanska gospoda. Kolikor je znano, tudi sam France Prešeren.

Izrednega pomena za belokranjsko vinogradništvo in vinarstvo je pomenila leta 1968 uvedba nove blagovne znamke »Metliška črnina«, s čimer si Vinska klet Metlika lasti naziv »mati Metliške črnine«. Tako letos praznujemo 50 let ustekleničenega »metliškega ponosa«. Drugi mejnik za to izredno zvrst pa se je zgodil po dolgih postopkih zaščite, ki jih je vodila KZ Metlika, leta 2008, ko tako Metliška črnina kot tudi Belokranjec pridobita naziv PTP (priznano tradicionalno poimenovanje). Metliška črnina je poleg Belokranjca za klet najpomembnejša blagovna znamka.

Po naravnih danosti, ki jo ima Bela krajina, se tu skriva pravi zaklad kulturne, naravne in posebne vinske tradicije. Tako se je ohranila znamenita Metliška črnina, ki se lahko kosa z vsemi svetovnimi vini, saj ni mogoče takega vina pridelati nikjer drugje v svetu, kot le v Beli krajini. V Metliški vinski kleti imajo kljub njeni relativni mladosti, kar nekaj odličnih vinskih letnikov, shranjenih globoko pod zemljo, v najmirnejšem delu kleti. Posebej izbrane polnitve posameznih letnikov vin, primernih za dolgoletno zorenje v steklenicah, tako počivajo v vinskem arhivu in pridobivajo na kakovosti. Le redki srečni kupci bodo lahko uživali v čarobnosti teh arhivskih vin, saj so količine tako zorenih vin zelo omejene. Kot dragulje pa še vedno čuvajo prve steklenice Metliške črnine iz leta 1968. 

Z novo celostno podobo, v katero je zajeta tudi etiketa Metliške črnine, želijo v Vinski kleti Metlika izražati identiteto, vrednote in vizijo podjetja, hkrati pa sledimo sodobnim trendom. Le ta kaže na vrhunski izdelek domače pridelave, v sodobni obliki, a s tradicionalnimi elementi. Nova podoba prav tako izraža samozavestnega, odločnega in uspešnega potrošnika, ki ve kaj želi in to tudi zahteva.

Slogan »PEČAT TRADICIJE« poudarja dolgo zgodovino vinogradništva in vinarstva na tem prostoru kot tudi dolgo tradicijo zadružništva. Tudi omemba samega mesta Metlika sega dolgo nazaj v zgodovino, saj datira že v čas takoj po letu 1300, medtem ko ji mestne pravice, leta 1365, potrdi goriško-tirolski grof. Leta 1408 je bil zabeležen prvi napad Turkov na Metliko in takratni zahodni svet (na Sveto-Rimsko cesarstvo). Iz tega obdobja se hrani pečat z značilnim grbom bakrene barve, zato smo  bakreno barvo uporabili za posodobitev logotipa. 

Nova podoba predstavlja Belo krajino. Deželo belih brez, zelene pokrajine in vinorodnih gričev, ki še posebej zaznamujejo Belo krajino. Temelji na tradiciji, pokrajini in izročilu. Vsebuje tri komponente, neposredno povezane z Belo krajino in občino Metlika:

»PODOBA BELE BREZE«, ki je visoka, vitka in elegantna, kot nove steklenice. Bela breza je za Belokranjce najpomembnejše drevo, saj krasi deželo in je ob reki Kolpi najbolj prepoznaven naravni element Bele krajine. Povezuje Belo krajino, saj raste v skoraj vsakem njenem kotičku, tako kot vinska klet povezuje vse belokranjske vinogradnike, ki vsako leto zvesto pripeljejo svoje pridelke. Brezo na nek način lahko povežemo tudi z vinsko trto, saj so njene zahteve za rast zelo skromne in tako kot trta, potrebuje tudi breza veliko sonca. 

»KROKAR« je čuvaj Metlike. Legenda o nastanku metliškega grba pravi, da je zlobna grofica speča stražarja, ki Metlike nista pravočasno opozorila pred Turki, začarala v krokarja, katera sta bila obsojena na stolpu večno varovati Metliko. 

Krokar kot čuvaj vin Vinske kleti Metlika, je tako upodobljen tudi na novih etiketah. Je družabna ptica, dober pevec, moder, pretkan in po merilih stroke vsekakor izredno graciozna ptica. Z lahkoto se poistoveti z našimi vini in Belokranjci. 

FOLKLORNI ELEMENT »METLIŠKI TURN« NA VINIH PTP ohranja prepoznavno podobo belokranjskih folklornih plesalcev. Postavljeni so v tradicionalen »metliški turn«, dva spodaj in en zgoraj. Že na prvi etiketi stekleničene Metliške črnine se je pojavila ta podoba in ker zagovarjajo nov slogan »pečat tradicije«, to skoraj 50 letno podobo ohranjamo tudi v bodoče. Plesalci so na novo izrisani s tehniko tuša in tako izražajo moderen ter tehnično sodoben dizajn.  

Foto: Peter Irman

 

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.