HRANA&PIJAČA Z NASLOVNICE

Koktajli, ki jih boste mešali letošnje poletje!

Uživačem se je tokrat pridružil Luka Vončina, ki obvlada mešanje koktajlov, pripravil pa nam je tudi štiri enostavne recepte. Med mešanjem nam je zaupal še nekaj zanimivih podrobnosti o sebi in zgodovini koktajlov.

Simpatični in zgovorni Primorec je že kot študent delal v baru, saj ga je od nekdaj veselilo delo z ljudmi. V tem poslu je to pravzaprav osnova: biti gostoljuben in z gosti ravnati tako, kot si želiš, da ravnajo s teboj. Sposobnemu mladeniču so hitro zaupali vodenje lokala v Ajdovščini in, ker ga je nenehno gnala želja biti drugačen, napreden in boljši od ostalih, so ga seveda v svetu barmanstva kmalu opazili. Pritegnil je pozornost Jana Noseta, ki je bil takrat ambasador za žgane pijače. “Navdušil me je nad tem čudovitim svetom. Bolj kot ga odkrivaš in ceniš, lepši postaja in pred tremi leti so mi tako ponudili mesto Ambasadorja Gruppa Campari za Slovenijo. Ta zadnja tri leta so bila nora, veliko je bilo mednarodnih izobraževanj, šolanj in nabral sem si ogromno izkušenj. Izpolnil sem si tudi veliko željo in odprl svoj lokal, druga, da bi delal v tujini pa še pride. Upam. (smeh),” nam je zaupal Luka.

Samo mešanje pijač ima dolgo zgodovino. Ljudje so dodajali sladkorje in zelišča v pijače že v starem Egiptu. Skozi zgodovino je bil namen samo izboljšanje okusa pijače, sas takrat niso bile ravno prijetne za pitje. Seveda ima vsaka država, regija, svoje pijače, ki izvirajo iz kulture in alkohola, ki je temeljil na pridelku, ki je tam uspeval: od grozdja, sladkornega trsa, ječmena do koruze in podobno.

Dandanes je ponudba koktajlov res presega  meje mogočega in pravila.

Za pionirja nekako velja Američan Jerry Thomas, katerega pijače so danes ponovno zelo priljubljene. Pisal je tudi prve knjige in za leta okoli 1850-ga je bil zelo napredno misleč natakar. Dandanes ponudba koktajlov res presega meje domišljije in pravil. Tekočine so trdne, plini so utekočinjeni, obstajajo molekularni koktajli, klasični koktajli, poletni koktajli, aperitivi, kompleksni koktajli… . Vedno bolj so v modi starejše različice (Negroni, Punch, Old fashioned, Manhattan…) in seveda že omenjeni molekularni koktajli, kjer ni pravil.

Načeloma lahko koktajle uvrstimo v različne kategorije:

 • Klasični
 • Sour
 • Aperitivi
 • S peninami
 • Spirit forwad
 • Highball
 • Collins
 • Fizz
 • Julep
 • Smash
 • Tropski
 • Topli koktejl

“V Sloveniji so t.i. spritzi zelo popularni. Menim, da predvsem zaradi enostavnosti priprave iz strani gostincev in kulture pitja vina, ki ga imamo v Sloveniji,” pravi Luka in dodaja, da kljub temu globalno gledano, še vedno zaostajamo v ponudbi. “Največji problem, ki ga opažam pri pripravi “perfect serve” Aperol spritza je premalo ledu v kozarcu in zaporedje točenja sestavin (1. 1dcl suhe penine 2.0,5 Aperol 3. 0,3 gazirana voda)”.

Večna klasika so enostavni koktajli, katerih recepture so stare tudi do 150 let.

Večna klasika so enostavni koktajli, katerih recepture so stare tudi do 150 let. Prav enostavnost je lahko ključ do odličnih okusov in zanimivo je to, da manj sestavin kot imamo, bolj moramo biti natančni pri pripravi in serviranju. Med tiste najbolj enostavne, ki se jih lahko nauči pripravljati vsak, ki ga to področje vsaj malo zanima, so poleg Aperol Spritza še Americano, Negroni, Old Fashioned, Martini, Tom Collins in Mojito.

Za nas je Luka pripravil 4 koktajle, ki bodo to poletje “in”. Brez klasike Aperol Spritza seveda ne gre!

Negroni sbagliato

0,3 dcl Camparija

0,3 dcl rdečega vermoutha (primer: Martini rosso)

0,3 dcl prosseca (uporabil je Grande vento, ampak lahko uporabite tudi drugo znamko)

Dekoracija: pomarančna rezina

Opis: Nizek kozarec (tumbler ali viski kozarec) poln ledu. Vrstni red: prosseco, campari, vermouth.

 

Aperol spritz

1 dcl prosecca Grande vento (enako kot pri Negroni sbagliato)

0,6 dcl aperola

0,3 dcl sode

Opis: Poln kozarec ledu, po vrstnem redu natočimo: prosecco, Aperol, sodo

Dekoracija: 2 rezini pomaranče

 

Summer is coming

0,3 dcl Camparija

0,6 dcl Prosseca

0,3 grenivkinega soka (sveže stisnjen ali Fructal…)

0,15 dcl bezgovega sirupa

Dekoracija: Rezina grenivke ali pomaranče

Opis: Vinski kozarec poln ledu. Vrstni red: prosseco, bezgov sirup, sok, campari. Premešamo z barsko žlico.

 

#1

-1dcl Prosecca

-0,4 dcl  mešanice gozdnih sadežev in žajbljevega sirupa*

Okras: malina in žajbelj. Kozarec poln ledu, vrstni red: prosecco, sirup.

*Priprava sirupa: 0,5l vode / 200g sladkorja / 500g gozdni sadeži / 2 večji žlici medu / 5 žajbljevih listov. Na zmernem ognju kuhamo, dokler se gozdni sadeži dobro ne skuhajo. Mešamo. Počakamo, da se ohladi in precedimo v posodo.

 

Mešanica s penino Kraljica:

1dcl penine

0,5 sirupa z malinami in gozdnimi sadeži *

*Enak recept kot zgoraj vendar brez žajblja, gozdnim sadežem dodamo še maline.

 

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!“

Foto: Peter Irman, osebni arhiv

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.