HRANA&PIJAČA Z NASLOVNICE

Tradicionalne medžimurske dobrote na moderen način

Hrvaška niso samo obala Istre, otoki v Dalmaciji ali adventni Zagreb.

Eden izmed zelo lepih kotičkov naše sosednje države je tudi Medžimurje. Nahaja se med rekama Muro in Dravo in zaradi res lepe in razgibane narave, so mu nadeli ime Hrvaški cvetilčni vrt. Zagotov je med Slovenci ta destinacija na priljubljenosti pridobila tudi zaradi term Lifeclass Sveti Martin, kjer ne samo, da lahko čofotate v zelo lepo urejenih termalnih bazenih, uživate v savnah in se razvajate na številnih masažah – tam lahko tudi zelo dobro jeste.

LifeClass Terme Sveti Martin gredo podobno kot pri Wellness storitvah, tudi pri izbiri prehrane po korakih antropozofskega nauka Rudolfa Steinerja, filozofa, pesnika, prevajalca, utemeljitelja Goethejevega inštituta, začetnika antropozofije in duhovnega vodji waldorfske šole. Povezali so se z lokalnimi sadjarskimi in zelenjavnimi zadrugami. Na ta način spodbujajo lokalno proizvodnjo in povezujejo lokalno skupnost. Sicer pa bo raznolik nabor izbire gastronomskih užitkov zadovoljil še tako zahtevne okuse gostov LifeClass Term Sveti Martin. Le-ti lahko odkrivajo dobrote medžimurskih jedi s pridihom moderne in mednarodne kulinarične ponudbe. Med posebnosti medžimurske destinacije sodijo predvsem visoko kakovostna, lokalno pridelana živila s poudarkom na jabolkih, bučnih semenih in bučnem olju. Obiskovalcem so na voljo Restavracija Mira, Restavracija Vučkovec, Pub Potkova, The Pool Lounge in LeBatat.

Bolj zdrav “Fine Dining”

Zagotovo pa je paradni konj gastronomske ponudbe v termah Restavracija LeBatat, v prvem nadstropju hotelskega kompleksa. V restavraciji LeBatat lahko raziskujemo okuse batate ali sladkega krompirja, v prijetnem in svetlem ambientu pa nas navda občutek enega z naravo in njenimi danostmi. V restavraciji se tradicija prepleta z inovativnimi kulinaričnimi idejami, goste pa na krožnikih pričakajo izključno zdravi okusi lokalnih sestavin. Medžimurje je na hrvaškem poznano kot regija krompirja, v LifeClass Termah Sveti Martin pa so se odločili za bolj zdravo različico krompirja. Sladki krompir je v svetu že prepoznan kot izredno zdravo živilo, ni pa še tako zelo prisoten v naših kuharskih receptih. Zato jedilnik restavracije LeBatat temelji na sladkem krompirju, ki je v samem vrhu lestvice zdrave zelenjave, polne vitaminov in z visoko energijsko vrednostjo. Podoben je krompirju ali pesi, vendar gre pravzaprav za gomoljast slak, ki prihaja iz tropskih krajev. Ima sladek okus, ki spominja na kostanj in vsaki jedi doda svoj, posebni pečat.

 

Vodja kuhinje v termah Sveti Martin, Aleksandra Belši nam je razložila, da je sladki krompir izjemno vsestranska zelenjava in ga lahko pripravimo na ogromno načinov, otroci so na primer zelo dobro sprejeli ocvrti sladki krompir, “pommes iz batata”, ponujajo pa tudi pito in kremšnito iz sladkega krompirja. “Poznamo pa več vrst sladkega krompirja, oranžen, ki je bolj znan in pa tudi vijoličen iz katereg pri nas pripravljamo njoke in so izjemno priljubljeni,” nam je razložila.

Sporočilo, ki ga poudarjajo v restavraciji LeBatat se nanaša na to, da gostje svoje misli in ideje o zdravem načinu življenja konkretizirajo in spremenijo v dejanja.

Na jedilniku so še številne mesne dobrote lokalnih proizvajalcev, kot so na primer račja prsa na kremi sladkega krompirja, odlična izbira pa je tudi zelo dobro poznana medžimurska riba Smuč. V restavraciji LeBatat bodo znali svetovati, da se k njej odlično poda okus bučnih semen, ki so posebnost medžimurske destinacije. O Dioscorea Batatas ali Svetlobnem korenu – ki je pravzaprav brat batate – je v svojih delih pisal že Rudolf Steiner, oče biodinamične pridelave, ki je med drugim začrtal številne smernice na področju izobraževanja, medicine in kmetijstva. Njegovim idejam in antropozofskemu nauku sledijo v celotnih LifeClass Termah Sveti Martin. Glede na zapise velikega uma 20. stoletja je koren modrosti, gomoljnica, izredno pomembna za prenos misli v dejansko aktivnost. Sporočilo, ki ga poudarjajo v restavraciji LeBatat se nanaša na to, da gostje svoje misli in ideje o zdravem načinu življenja konkretizirajo in spremenijo v dejanja. 

Gospa Aleksandra nam je še zaupala, da so v začetku mnogi dvomili v uspeh takšne restavracije, saj je ena redkih hotelskih restavracij ki je tako osredtočena na bolj zdrave jedi – recimo eno od jedi, medžimursko gibanico, namesto s sladkorjem, sladijo z medom. Vendar pa se je izkazalo, da so gostje zelo dobro sprejeli ponudbo in tako lahko tradicionalne medžimurske jedi, ki so v osnovi precej kalorične, spoznavajo brez slabe vesti.  

 

 

 

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.