DOGODKI

Snidenje slovenske in italijanske kulinarike

Nepozaben večer, presenetljivo snidenje dveh različnih kulinarik, medkulturni dialog, partnerstvo med Italijo in Slovenijo v pravem pomenu besede.

Na vse to so se osredotočali ob ekskluzivni večerji Four Hands Dinner, ki je potekala v petek, 8. 4. 2016, v blejskem Grand Hotelu Toplice*****, ki je del hotelske verige Small Luxury Hotels. Gre za najstarejši in najprestižnejši hotel na tej priljubljeni slovenski destinaciji, znani po jezeru, ki ga obdaja prelepa alpska pokrajina.

Šef kuhinje Simon Bertoncelj, ki se je učil pri slavnem Gordonu Ramsayju, je član slovenske olimpijske reprezentance kuharjev in je ob tej izjemni priložnosti odprl vrata svoje kuhinje ter vanjo povabil italijanskega kolega Giannija Tarabinija iz restavracije La Présef  (nagrajena z Michelinovo zvezdico), ki deluje v sklopu kmečkega turizma La Fiorida v dolini Valtellina. Tarabini je tudi član zveze Euro-Toques, edine evropske zveze kuharjev, ki jo je priznala Evropska unija.

Kuharja združuje ne le ljubezen do tradicije in navezanost na lokalno okolje, kot je razvidno tudi iz izbora svežih sezonskih surovin, ki jih pripravljata, temveč tudi prijateljski in strokovni odnos, ki je dosegel svoj vrhunec pri sestavi posebnega sedemhodnega menija, za katerega je značilna najnovejša in harmonična mešanica slovenskih in italijanskih pridelkov ter sestavin.

Simon Bertoncelj stavi na mesne jedi od belega mesa (prepeličjega, zajčjega) pa vse do teletine in divjačine (damjakovine), ki je prava kulinarična odličnost regije v kombinaciji z rastlinami, gobami, koreninami, gomolji in zelišči, značilnimi za slovenske gorske predele.

Po drugi strani pa je Gianni Tarabini postregel klobaso iz prave svinjske kože in svinjski file La Fiorida iz živali, ki je bila rejena na domačih pašnikih le streljaj od kuhinje, pri čemer ne bo pozabil niti na cmok iz gorskega krompirja s srcem sira bitto, stepenim maslom, čepo iz jezera Lario in z limoninimi lupinami, ki sodi med jedi, s katerimi si je zaslužil Michelinovo zvezdico.

Večerja se je končala s Tarabinijevo izvirno predelavo značilne blejske kremne rezine, medtem ko je Bertoncelj kot gostitelj ponudil svoj pogled na slastno sladico, katere temeljne sestavine so bela čokolada, jogurt lokalne pridelave, med, sveža meta in malina.

Seveda so vse hode spremljala skrbno izbrana slovenska vina: od Sirkove Bjane do Verusovega Chardonnayja, Mlečnikove Ane, Simčičevega Dueta in sladkega Traminca ob sladici.

»S štiriročno večerjo smo želeli goste spodbuditi, da najdejo razlike in morebitne skupne točke, pri čemer lokalno slovensko kulinariko soočamo s kreativnostjo in inovativnostjo Giannija Tarabinija, s katerim mi je v veliko čast sodelovati,« pravi Simon Bertoncelj, šef kuhinje Grand Hotela Toplice.

»Našim gostom in njihovim čutilom smo želeli podariti neverjetno izkušnjo, ki bi jih spodbudila k razmisleku o okusih.«

Gostujoči kuhar Tarabini prav tako dodaja, da je »s tem poskusom skupaj s Simonom želel predstaviti kuhinjo kot način izražanja, kot mozaik okusov in barv, ki spoštuje tako kulturne kot kakovostne razlike, ki ponujajo prave temelje za vzpostavljanje dialoga in ki bi lahko pripomogle k osebni in strokovni rasti obeh«.

Na večerji je bilo 65 gostov, poslovnežev, hotelirjev, predstavnikov turistične srenje, med drugimi tudi kuharskih kritikov, poznavalcev in predstavnikov slovenskih medijev.

Po uvodnem aperitivu v ‘najlepši dnevni sobi’ oz. Jezerskem salonu Hotela in ob živi džezovski glasbeni spremljavi so goste pospremili do dvorane Grand, ki se odpira na čarobno blejsko jezero in ki je bila leta prizorišče razkošnih gostij s strani uglednih osebnosti iz sveta politike, diplomacije, športa in zabave.

Odločili smo se, da bomo izpostavili nadarjenost našega šefa Simona Bertonclja ter mu ponudili večer, v katerem bi se lahko pomeril z nagrajenim italijanskim kuharjem.

»Enogastronomska ponudba visoke kakovosti je ena od najpomembnejših prednosti naše turistične infrastrukture in zato smo se odločili, da bomo izpostavili nadarjenost našega šefa Simona Bertonclja ter mu ponudili večer, v katerem bi se lahko pomeril z nagrajenim italijanskim kuharjem ter tako našim gostom podaril neverjeten kulinarični dogodek,« pravita Saša Zor, direktorica prodaje kongresov in srečanj, in Ana Praprotnik, direktorica marketinga, obe iz družbe Sava Turizem, d.d.

Z besedami zadovoljstva ne skoparijo niti pri ILV Factory, predvsem Irena Vergani, svetovalka in odgovorna za odnose z javnostmi za področje Italije pri Sava Hotels & Resorts kot tudi pri drugih visokokakovostnih hotelskih in turističnih verigah iz Vzhodne Evrope, ki želi  iz štiriročne večerje ustvariti pravo blagovno znamko, ki se jo lahko ponovi tudi drugod. »Že dalj časa živim v Italiji in seveda je bilo neizogibno, da sem postala pravi gurman, saj cenim vrhunsko kakovost proizvodov in neverjetno nadarjenost italijanskih šefov, ki v svetu sodijo med najboljše. Kljub temu pa dobro poznam tudi ogromen potencial moje dežele tako glede surovin kot kuharskih spretnosti, ki pa niso dovolj cenjene. Zato močno podpiram možnost promocije tovrstnega kulinaričnega pobratenja. Moji prijatelji v Sava Hotels & Resorts so se mojemu predlogu nemudoma in z navdušenjem odzvali, s čimer so želeli vzbuditi razcvet čustev. Želim si, da bi bila blejska štiriročna večerja le prva v vrsti mnogih tovrstnih dogodkov,« pravi Irena.

Foto: Peter Irman

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.