HRANA&PIJAČA PRIPOROČAMO

Restavracija Bužinel: Morske dobrote z razgledom na vinograde

Božanska solata iz hobotnice, brancinov karpačo, surov losos, mariniran v kisu, odličen tunin tatarec, vse skupaj začinjeno s požirkom odlične penine, prijaznostjo in lepim razgledom.

Tako lahko z enim stavkom opišemo restavracijo Bužinel. Odlične morske jedi so namreč zaščitni znak Gostilne na Plešivem, edine v Goriških brdih, ki je specializirana za tovrstno ponudbo. Učinkovit in dinamičen tandem, zakonca Katja in Elvis Bužinel, sta duša in srce restavracije in njuna nasmejana obraza sta prvo, kar pričaka goste ob vstopu v restavracijo. Oba ‘čistokrvna’ Brica, sta se gostinskega posla lotila pred 25 leti, ko sta odprla prvo restavracijo v Medani, ki jo sedaj vodi Katjin brat Janez. Restavracijo na Plešivem sta odprla leta 2007.

Takoj ko vas Katja pospremi do ene izmed miz – skoraj z vseh, še posebej s terase, je prelep razgled na vinograde, vam začne naštevati jedilnik. Ljubiteljem morskih dobrot se ob tem cedijo sline, in to upravičeno, saj so vse sestavine popolnoma sveže, dobivajo pa jih iz Slovenije, Hrvaške in Italije. Zato je ena njihovih najbolj priljubljenih predjedi sestavljen surov morski krožnik, na katerem se znajdejo na primer solata iz hobotnice, brancinov karpačo, surov losos, mariniran v kisu, ostrige in tunin tatarec. Vse skupaj je začinjeno z odličnim domačim oljčnim oljem, za ostrino pa poskrbi wasabi. Velika večina njihovih gostov je stalnih, zato je Katjino in Elvisovo naštevanje, kaj bo tisti dan prišlo iz kuhinje, pogosto brezpredmetno. Okus svojih gostov zelo dobro poznata, ti pa jima tudi povsem zaupajo in se jima največkrat prepustijo pri izbiri hrane. »Manjši je jedilni list, bolj kakovostne sestavine lahko ponudiš gostom,« pravi Katja in doda, da jim včasih kakšno jed svetujejo tudi sami gostje – in z veseljem jih upoštevajo.

Okus svojih gostov zelo dobro poznata, ti pa jima tudi povsem zaupajo in se jima največkrat prepustijo pri izbiri hrane.

Odlične predjedi, buzaro, na katero je Elvis še posebej ponosen, saj velja za eno od hišnih poslastic, rezance z jastogom, rižoto z bučkami in gamberi in ribe iz pečice lahko poplaknete s katerim od njihovega vina. Družina Bužinel se namreč že nekaj generacij ukvarja tudi z vinogradništvom. Za aperitiv vam natočijo penino Karlo, v nadaljevanju pa lahko izbirate med etiketami Bužinel Cvetko, vino je iz grozdja furlanski tokaj, Elvis belim vinom iz šardoneja, rebule in sovinjona, Elvis rdečim iz kaberne sovinjona in merlota, Bužinel rebulo in Bužinel Ledano, ledeno vino. Nepozabne pa niso samo predjedi in glavne jedi, ampak tudi sladice. Še posebej domače kremne rezine in vaniljev sladoled, ki so slastne, če jih prelijejo s toplo čokolado.

Pri Bužinelovih lahko tudi prespite. Leta 2003 so odprli nekaj sob, preproste so, a funkcionalne, vse pa ponujajo lep razgled na vinograde. Zajtrk na terasi je res nekaj posebnega in včasih z gosti, kadar je mirno, posedi in poklepeta tudi Katja in pove marsikakšno zanimivo briško zgodbo ali manj znane podrobnosti iz zgodovine Brd. Z Elvisom se jima pri delu velikokrat pridružijo tudi njuni trije sinovi, za katere pravita, da so njun največji zagon in jima dajejo energijo. Rok (18) je nadarjen nogometaš in je zaključil tretji letnik srednje ekonomske šole, sedemnajstletna dvojčka Jaka in Jure sta prav tako dobra nogometaša. Jaka je končal drugi letnik višje šole za gospodarske poklice, usmeril pa se je v turizem in se uči kar štirih jezikov. Jure pa je zaključil drugi letnik biotehnične šole v Šempetru pri Novi Gorici, smer kmetijsko-podjetniški tehnik. »V veselje bi nama bilo, če bi se vsi trije odločili za nadaljevanje naše družinske tradicije, vendar jih bova seveda podpirala, tudi če bo drugače, in jim stala ob strani pri drugih izzivih,« pravita zakonca Bužinel.

Foto: Peter Irman

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.