HRANA&PIJAČA

Rizling – kralj belega vina!

Rebland je gričevnata vinska krajina v zaledju slovitega nemškega zdraviliškega mesta Baden-Baden. 

V čarobnem trikotniku treh južnonemških vasic – Varnhalt, Steinbach in Neuweier – se vinska trta razteza na kar 325 hektarih strmih vinogradov, kar Rebland po velikosti uvršča na tretje mesto največjih vinogradniških in vinarskih območij v Nemčiji. Tu je doma nemško nacionalno vino – rizling.

Blagozvočno ime, ki budi nežna čustva – Rebland. Podoben učinek vzbudi tudi pogled na strme vinograde treh tradicionalnih vinogradniških skupnosti, ki se prek lepo urejenih vinskih cest prelijejo v vznožje Narodnega parka Schwarzwald. Tu vinogradniki in vinarji že stoletja pridelujejo najboljši rizling. Menda so kultivacijo tega območja z rizlingom začeli nemški menihi že v 15. stoletju, saj naj bi ugotovili, da francoskim rdečim vinom preprosto ni mogoče konkurirati. Zato so se domislili nečesa res dobrega – s cepljenjem starodavnih belih sort in divje trte so vzgojili božanski ‘riesling’ ali kralja belega vina. Ja, to poimenovanje so si izmislili Nemci, saj je ‘riesling’ postal njihovo nacionalno vino, ki vas povsem nepripravljene pričaka v številnih različicah. Za Rebland je značilna suha osvežilna in nevsiljiva različica rizlinga, ki ga polnijo v tradicionalne lično zaobljene steklenice. Sicer pa je rizling zelo priljubljeno vino, ki se prileže različnim okusom in poda k raznovrstnim jedem.

Menda so kultivacijo tega območja z rizlingom začeli nemški menihi že v 15. stoletju, saj naj bi ugotovili, da francoskim rdečim vinom preprosto ni mogoče konkurirati.

Skoraj za vsako v hrib zarezano hišo v vinogradniških skupnostih Reblanda se vijejo visoki in strmi vinogradi. Res romantičen pogled na vertikalne vinske gorice vzbuja različne asociacije. Po urejenosti lahko vinograde primerjamo z domačimi Brdi, po za obdelovanje silno nehvaležnem naklonu morda s Halozami, po čudoviti krajini pa s Prlekijo z Jeruzalemom na čelu. Vsega je torej po malem in hkrati tako unikatno! Ne le krajina, ljudje so tisti, ki vsakemu kraju vtisnejo pečat. V odnosu do obiskovalcev so vaščani odprti, radovedni in prijazni. Njihovi vrtovi so skrbno urejeni in za naše razmere precej okrašeni, domačije niso pretirano razkošne. Tako značilno nemške so – preproste, urejene, stare, a vendar funkcionalne.

Podnebje je, kot kaže, nadvse naklonjeno prelepim hortenzijam, ki se bohotijo z najlepšimi cvetovi v vseh barvah, hibiskusu in drugim rastlinam, ki ljubijo zmerne temperature. Rebland je na kratko poosebljena podeželska idila, z žvrgolenjem ptic in tu in tam kakšnim sopihajočim traktorjem, ki se, kolikor napreden že je, mukoma vzpenja po vinogradniških strminah. Vinogradi so v lasti domačinov, ki nekaj grozdja obdržijo zase, kletarijo nekaj malega vina in kuhajo žganje. Večji del prodajo zadrugam, kjer grozdje prešajo in iz mošta za svetega Martina vzgojijo kralja belega vina. Čeprav lepo urejene in pomlajene vinske gorice krasijo skoraj vse okoliške griče, znajo domačini potožiti, da nove generacije niso naklonjene vinogradništvu. To je namreč kljub razvoju mehanizacije, posebej v vertikalnih vinogradih, še vedno naporna in ne pretirano donosna panoga. V poplavi cenenega vina na svetovnem trgu je tudi s skromno ceno kakovostnega in za Baden-Baden značilnega rizlinga ‘Stich den Buben’, ki v maloprodaji znaša slabih sedem evrov, težko konkurirati. Za zdaj so medgeneracijska razhajanja naključnemu obiskovalcu dobro prikrita, saj so vinogradi urejeni, obdelani in pomlajeni.

 

Sprehod ali kolesarjenje po, kakopak, vinskih cestah z božanskim razgledom na vinograde; tridnevni srednjeveški vinski sejem v Steinbachu; vinska posestva v Varnhaltu pod obličjem nekoč mogočnega gradu Yburg … V Reblandu se skoraj vse vrti okoli vina. Le kdo bi si mislil, da se le pet minut vožnje od Baden-Badna, ki je prežet s svetovno znanim wellness turizmom, in ob vznožju filmskega Schwarzwalda skriva tak podeželski biser? Najbrž nihče. Zato skoraj pravljični vinogradi, odprti ljudje in milo podnebje v obiskovalcu prebudijo zanimanje in željo, da bi območje bolje raziskal. 


Naj gre za tradicionalna gostišča, vinske kleti, željo po aktivnih počitnicah ali le neustavljivo slo po čaši, dveh, treh … lahkega, osvežilnega in nevsiljivega kralja belega vina. V Rebland se človek preprosto mora vrniti!

Foto: Slavka Brajović Hajdenkumer, Mateja Jordovič Potočnik (portret avtorice)

Slavka Brajović Hajdenkumer

Slavka Brajović Hajdenkumer

4 komentarji

Kliknite tukaj za pisanje komentarja
    • Hvala za prijazne besede. Če je kralj, je pač kralj, že zato ga je vredno pokusiti:)

  • Hvala za tole kratko in zelo zanimivo predstavitev Reblanda. Vredno branja in obiska:)

    • Vsekakor in vabljeni k prebiranju dobrih predlogov in povabil na “uživajmo življenje” še naprej.

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.