LIFESTYLE PRIPOROČAMO

Panorama Stara pošta: Retro urbana džungla

Kranjčani lahko ponovno uživajo v najlepšem razgledu na staro mestno jedro. Lokal Stara pošta, ki ga je obiskoval že France Prešeren, je ponovno odprl svoja vrata.

Priljubljeni lokal Stara pošta, ki je dobil še dodatno ime – Panorama, je ob temeljiti prenovi s pomočjo arhitektke Andreje Medvedič, sicer znane lastnice dveh prestižnih wellnessov v Ljubljani, začel novo zgodbo v eni najlepših kranjskih hiš z bogato zgodovino. Ime Panorama se je ponudilo kar samo, saj ima lokal iz četrtega nadstropja 180 stopinjski razgled na mesto, nahaja pa se v spomeniško zaščiteni secesijski stavbi, ki je bila v tridesetih letih last družine Gorjanc in takrat eden nasodobnejših hotelsko gostinskih objektov. Ime Stara pošta izvira še iz časov Marije Terezije, ko je bila tu leta 1770 zgrajena poštna postaja med Celovcem in Ljubljano. Po denacionalizaciji je stavba ponovno pristala v lasti družine Gorjanc in tako so se lansko leto odločili obnoviti priljubljeni lokal, ki ga je za svoje potrebe leta 1989 na strehi postavil takratni lastnik Merkur.

Arhitektka Andreja Medvedič je idejo za sedanjo, navidez drzno a nadvse prijetno podobo lokala, dobila na počitnicah. »Ideja o retro urbani džungli se mi je porodila v istem trenutku, ko sem stopila vanj, razvila pa sem jo na potovanju v Los Angeles, kamor sem že kmalu potem odpotovala na inspirativne počitnice,« razloži odkod navdih. Takratni lokal je bil zasnovan kot steklenjak s podolgovatim balkonom, le, da v njem ni bilo nobene rastline. Zato so se skupaj z investitorjem odločili lokal v celoti pokriti. Zasteklili so le vertikalo, ki omogoča razgled nad mestom, streho pa le toliko, da ne bi izgubili občutek steklenjaka. Strop, na katerem so vidne inštralacije, so prebarvali v črno in ga s tem naredili nevidnega, preostale notranje stene pa so oblekli v avtorsko tapeto z računalniško predelano praprotjo. Zaradi povečave deluje kot pragozd, v katerem se obiskovalci počutijo kot, da so v naravi in ne v lokalu.

Ime Stara pošta izvira še iz časov Marije Terezije, ko je bila tu leta 1770 zgrajena poštna postaja med Celovcem in Ljubljano

Po tleh, ki so ogrevana, so položili teraco v stilu gradnje iz tridesetih let prejšnjega stoletja, nanj pa se navezuje tudi celoten stil notranje opreme lokala, kar mu daje sodoben retro pridih. Notranjost je zelo raznolika. Obiskovalci se tako na primer lahko udobno namestijo v udobne naslanjače ob kaminu, ki ga krasi art deco slika Tamare Lempicke in prikazuje goli telesi moškega in ženske, ki burita domišlijo. Barski pult je izdelan iz bakra in masivnega granita, bar pa ponuja veliko izbiro viskijev in ostalih pijač. Večje družbe se lahko ob tapas prigrizkih in ob izbranih vinih namestijo ob visokih granitnih mizah za 8 oseb, pari pa lahko posedajo ob oknu in uživajo v panoramskem pogledu na mesto, ali pa se kljunčkajo na pisanih retro dvosedih na desnem, dvignjenem delu lokala. Vse to je obdano z obilo rastlinja, ki ima za rast idealne pogoje.  Manjša terasa je kadilcem prijazna in se bo spomladi povečala na 60 kvadratnih metrov velik rajski vrt, ki bo obdan z bambusi, ležalniki za sončenje pa bodo popolni za poležavanje in opazovanje okoliških Alp.

Pri tehnični realizaciji projekta je bil Andreji v veliko pomoč kolega arhitekt Andrej Štamulak, ki je poskrbel za takoimenovane renderje. »Največja zahvala pa gre investitorju Urošu Gorjancu, ki mi je zaupal in verjel moji nekoliko drzni in barviti ideji,« pravi Medvedičeva. In še zanimivost: Sense Wellness je znan tudi po tem, da ga je obiskal ameriški igralec Kevin Costner, kar pravzaprav ni nič v primerjavi s tem, da je bil redni obiskovalec gostišča Stara Pošta naš največji slovenski pesnik France Prešeren.

Andreja Freyer

Andreja Freyer

1 Komentar

Kliknite tukaj za pisanje komentarja
  • Loved this post. Your photography is superb. Aqua is an amazing restaurant and Sven Elverfeld is an incredible chef.I was fascinated to see the siatimriiles and differences in the dishes you had and those I had there last September.

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.