HRANA&PIJAČA PRIPOROČAMO

Preverili smo, kaj prinaša spomladanski jedilnik v restavraciji Slon 1552

Prepletanje starega, bogate tradicije in novega, je že od vsega začetka rdeča nit jedilnika restavracije Slon 1552. To pomlad so se še posebej potrudili in glavni chef Siniša Borić, bo svoje goste popeljal na zanimivo kulinarično potovanje.

Vabilu, naj pridemo preveriti, kaj se v spomladanski sezoni obeta na krožnikih te priljubljene restavracije, ki se nahaja v pritličju znamenitega ljubljanskega hotela Slon, se je odzvala tudi naša ekipa. Med fotografiranjem jedi smo poklepetali z glavnim chefom, ki pravi, da še vedno ostajajo zvesti klasični hrani, ki jo pripravljajo na bolj moderen način. Jedilnik sicer že od vsega začetka menjajo vsake tri mesece, zaradi tega, da lahko svojim gostom ponudijo kar najbolj sveže sezonske sestavine. “Zdaj, v tem času, je recimo na krožnikih rdeča pesa, ki je super živilo in ne vem, zakaj bi moral na primer uporabljati goji jagode. Na krožnike smo se potrudili vključiti vse, kar je na voljo v tem letnem času, slovensko in kar najbolj zdravo, od bučk, redkvic do domačega kozjega sira,” pravi Borić.

“Kakovostne lokalne sestavine, preplet modernih tehnik in tradicije, ter veliko ljubezni. To je recept za vse jedi na jedilnem listu. Prepustite se našim kreacijam in uživajte v okušanju.” Tako Borić goste “pozdravi” na začetku vsakega jedilnega lista. V krožnike je vloženega veliko dela, kar se seveda takoj opazi in tudi Siniša nam je zaupal, da je za njim veliko neprespanih noči. Samo sladico čokoladno-makov tartuf (makov parfait, crumble z lešniki, čokoladni obroč, malinina krema, sveže jagodičevje, mandarinin bonbon) je izpopolnjeval sedem mesecev. “Je zelo posebna, saj me je to sladico naučila delati mama, ki jo je pripravljala doma. Jaz sem jo samo preuredil na bolj moderen način, “pravi. Podobno se je zgodilo priželjcu in svinjskim ušesom. Dve tradicionalni jedi, ki vam jih v restavraciji postrežejo na moderen način. Priželjc tako na primer lahko poskusite v čokoladno kavni omaki z gosjimi jetri, reducirano smetano in karameliziranimi lešniki.

Samo sladico čokoladno-makov tartuf je izpopolnjeval sedem mesecev.

“Dela je ogromno in trudimo se zadovoljiti vse goste,” dodaja vodja kuhinje in prizna, da je za njim veliko neprespanih noči, saj je izredno pomemben vsak detajl. Biti mora pa tudi zelo ustvarjalen. Krožniki morajo biti lepi, ne samo dobri in Siniša pravi, da se za postavitev odloči sproti, po navdihu, ko sestavlja jed. Vsi kuharji morajo potem to postavitev tudi naštudirati in ji slediti.

Na jedilni list se po dolgem času vrača srnin file v srnini redukciji s kostanjevim štrukljem, bonbonom brusnice in sotirano zelenjavo, gostje pa lahko poskusijo jed, ki ni tako pogosto na meniju: svinjska ušesa. “Pozoren moraš biti da se ne razkuhajo, vendar pa traja nekje šest ur, da so kuhana. Zraven gredo na primer odlično majoneza in pa zelenjava. Nas pa je sicer navdušila ena od predjedi, losos, mariniran v ginu s pesino kremo, vloženo šalotkoin peso, kumaričnim oljem in bučko. “Čaka vas res povsem novo kulinarično doživetje in upam, da bodo vsi zadovoljni. Vesel bom, če bodo prišli, preizkusili in odšli prepričani, da je to to,” še dodaja Siniša, ki s svojo ekipo goste pričakuje vsak dan (razen nedelje) od 12.00 do 23.00 ure.

Foto: Peter Irman

Andreja Freyer

Andreja Freyer

2 komentarja

Kliknite tukaj za pisanje komentarja

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.