HRANA&PIJAČA Z NASLOVNICE

Bine Volčič pripravlja nov kulinarični spektakel

Eden najbolj znanih slovenskih kuharskih mojstrov pravi, da rad hodi po robu, zato se je lotil novega izziva. Pomlad bo v bistroju Monstera, ki bo sredi junija praznoval že eno leto, pozdravil z večerom veganske kuhinje. Jedi bodo spremljala tudi ekološko pridelana vina.

Na kratko sva poklepetala o pripravah in o tem, kako se je spopadel z ustvarjanjem iz sestavin, ki niso živalskega izvora. Dogodek bo 27.4., goste pa bo razvajal s 7-hodnim menijem in vini Pasji rep.

Kaj je največji izziv za kuharskega mojstra, ki želi goste razvajati z veganskim jedilnikom?

Največji izziv je bilo že osnovno razmišljanje, katere sestavine sploh lahko uporabim – tako sem se recimo spraševal glede cvetnega prahu, za katerega zdaj vem, da ga ne morem vključiti.

Kako ste se spopadli s tem? Kako dobro poznate vegansko kuhinjo in kakšno predstavo ste imeli o njej, preden ste se lotili tega izziva?

Veganske kuhinje prav posebej nisem študiral, poznam seveda osnovni princip izogibanja sestavinam živalskega izvora. Ker je kulinarični večer poseben in edinstveni dogodek, se zato nisem posvečal uravnoteženju jedilnika (kot bi se sicer pri vsakdanjem prehranjevanju na veganski način), ampak sem zasledoval popolni okus, ki ga lahko ustvarim iz bogastva zelenjave, sadja, zelišč in začimb v vseh možnih kombinacijah.

Ste imel pri tem kakšnega svetovalca, ki je vegan?

Ja, moral sem se dobro pozanimati, kaj smem uporabiti in česa ne. Za sestavljanje menija pa sem se oprl na lastno intuicijo in seveda na sezonske sestavine, ki so nam na voljo v tej lepi (in zgodnji) pomladi.

V Monsteri se torej obeta pravi veganski kulinarični spektakel. Nam lahko prosim poveste še kaj več? 

Med gosti srečujem precej veganov in z veseljem se potrudimo prilagoditi jedi na našem tedenskem meniju kosil. Pri degustacijskih večerjah, kjer ob rezervaciji izvemo tudi za vse prehranske posebnosti, pa sploh ni težav in vnaprej sestavimo ustrezni jedilnik. Ko smo se z ekipo pogovarjali, v katero smer bi zapeljali naš sploh prvi kulinarični večer v Monstera bistroju, pa sem spontano zinil » … naredimo nekaj, česar še nikoli nismo – celotno degustacijo s 7 hodi brez sestavin živalskega izvora«. Čeprav se morda sliši preprosto, pa moraš kot kuhar, ki kuha z vsem, kar mu pride pod roko, zamenjati standardno kuharsko »frekvenco nabora okusov«, a z omejitvijo sestavin se nato pojavi priložnost, da raziskuješ globje…

Z omejitvijo sestavin se nato pojavi priložnost, da raziskuješ globje…

Je bilo težko sestaviti veganski jedilnik s toliko hodi? Kolikor vas poznamo, želite goste vedno presenetiti?

Ja, to je bil zame kar precejšen izziv, a brez tega ne gre – jaz rabim rizik, adrenalin, hojo po robu, to me dela živega in spodbuja mojo kreativnost. Pri iskanju pravih jedi za sestavo tega menija sem se moral še bolj poglobiti v posamezne sestavine in njihove lastnosti, bolj kot sicer pa se bom tudi posvetil tehnikam, da bo vse skupaj izpadlo res posebno.

Nam lahko poveste tudi, zakaj ste za spremljevalna vina izbrali Pasji rep?

Všeč mi je eko-filozofija in mladostna energija Sama Premrna, poleg tega imamo na vina Pasji rep med našimi gosti bistroja odličen odziv. Verjamem, da bo zlitje okusov hrane in vina odlično, zato se tega kulinaričnega večera zares veselim!

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.