DOGODKI Z NASLOVNICE

Skrivna večerja: dogodivščina za kulinarične navdušence

V torek, 12.9.2017, se je v Križevniški cerkvi v Ljubljani pod taktirko kuharskega mojstra Bineta Volčiča odvila vznemirljiva kulinarična dogodivščina – Skrivna večerja

Prva skrivna večerja je tako otvorila serijo dogodkov, na katerih bodo kulinarični navdušenci lahko uživali enkrat na mesec. Za nepozabno izkušnjo bodo poleg nenavadne lokacije poskrbele jedi izpod rok najboljših slovenskih kuharskih mojstrov, ob spremljavi vrhunskih pijač ter vin in penin iz različnih regij. Gostje se na dogodek prijavijo na spletni strani www.skrivnavecerja.si. Vse, kar vedo sta datum in ime kuharskega mojstra, ki jih bo tisti večer razvajal. Lokacija večerje pa ostane skrivnost praktično vse do zadnjega –  do tri ure pred dogodkom, ko na elektronski naslov gostje prejmejo sporočilo z naslovom lokacije.

Pričakujte nepričakovano. Skrivna večerja je izkušnja, je zgodba, kjer se prepletajo kakovostne sestavine, visok nivo postrežbe, posebnosti vsakega gostujočega kuharskega mojstra, gostov, ki jih družijo enaki interesi in seveda dobra energija. Posebnost Skrivne večerje je, da je to pop up dogodek, kjer včasih ne upoštevajo vseh splošnih pravil, se prilagajajo lokaciji in gostujočemu kuharskemu mojstru. Je dogodek narejen za tiste,  ki jih drugačnost in skrivnostnost zabavata in,ki radi eksperimentirajo brez predsodkov.

Vse, kar vedo sta datum in ime kuharskega mojstra, ki jih bo tisti večer razvajal.

Sporočilo o lokaciji Skrivne večerje, ki se je v torek, 12.9. 2017 odvijala pod taktirko kuharskega mojstra Bineta Volčiča, je goste pripeljalo do prelepe baročne zgradbe, Križevniške cerkve, ki je del ljubljanskih Križank. Bogata zgodovina lokacije je takoj sama po sebi ponudila navdih za jedilnik. ”Zaradi Skrivne večerje sem se znašel na kraju, kamor drugače nikoli ne grem – odbita scena in hrana bo lokaciji več kot v ponos. To so taki izzivi, ko lahko svojo kuharsko ustvarjalnost spustim z verige,” se je Bine se je takoj po ogledu lotil raziskovanja in jedi, ki so se znašle na krožniku so imele zgodovinski pridih, a so bile na njegov, njemu poseben način, predstavljene moderno.

In kaj je Bine gostom pripravil?

OB PRIHODU

ješprenov čips / cvetačna krema s tartufovim oljem cvetačne drobtine/ dashi žele

Penina – klasična metoda Brut (Seven Numbers)

HLADNA PREDJED

Avokadova krema/kumare/ bučke/marinirana skuša/ olive/ olivno olje / paradižnik konfit

Sauvignon Suho (seven Numbers)

TOPLA PREDJED

Ragu rdeče postrvi in smuča z bučo v kruhovi skodelici

Krema iz pečenega česna in žafrana

Šipon Suho (Seven Numbers)

JAGNJE BOŽJE

Pečeno jagnječje pleče / pasta pražene pistacije/ pistacija/ omaka porta in granatnega

jabolka, flat bread

Sivi pinot Suho (Seven Numbers)

SLADICA

Žele jesenskega grozdja jurka/pena bele čokolade/ granola ovsenih kosmičev in arašidovega masla/ gozdna detelja

Traminec izbor Sladko (Seven Numbers)

Jedi so spremljala vina Puklavec Family Wines in sicer so bila vsa vina iz linije ekskluzivnih vin Seven Numbers. Ta predstavljajo edinstveno dediščino družine Puklavec, pri katerih je ključnega pomena tudi sama geografska lokacija. Najboljši vinogradi kleti Puklavec Family Wines so, kot vina iz linije Seven numbers, označeni s sedmimi številkami. Sicer je Puklavec Family Wines ena vodilnih slovenskih vinskih kleti, vinska zgodba družine se je začela leta 1934, ko je Martin Puklavec zastavil vizijo: skupaj ustvarjati najboljša vina. Od leta 2009 za klet ponovno skrbi družina Puklavec, ki še vedno ohranja temeljne vrednote: strast, trdo delo in predanost najvišji kakovosti. Tradicijo prepletajo z najsodobnejšo tehnologijo, s katero postavljajo nove trende na področju vinarstva in vinogradništva. Vina iz kleti Puklavec Family Wines so elegantna in ustvarjena z brezkompromisno predanostjo do detajlov. So harmonična in ekspresivna kot sama pokrajina, ki daje dom njihovim vinogradom.

Ves večer sta bili gostom na voljo tudi S.Pellegrino, gazirana naravna mineralna voda, ki je zagotovo ena izmed najbolj cenjenih in prepoznavnih gaziranih mineralnih vod na svetu, ter Acqua Panna. Slednja je naravna mineralna voda z nizko vsebnostjo mineralov in mehkim žametnim okusom. Svojo uravnoteženo sestavo (majhno vsebnost soli in popolno ravnovesje elementov kot so kalcij, magnezij in silicij) dobi iz edinstvenega vodnega izvira v naravnem rezervatu v Toskani kjer, po 15 letih potovanja in filtracije skozi toskanske Apenine, privre na dan. Je tudi uradna mineralna voda Svetovnega združenja sommelierjev.

Po sladici pa je bil čas še za grenčico, sestavljeno kar iz 43 zelišč. Zelo zanimiva je njena priprava. Zapletena in skrivnostna. Ta se začne z namakanjem skrbno izbranih zelišč v žganje in prepariranjem po skrivni metodi, imenovani Semper idem (vedno enaka), s pomočjo katere pridobijo sokove, nato pa dobljeno tekočino natočijo v sode, izdelane iz slovenskega hrasta, kjer zori več mesecev. Grenčica se nato iz sodov natoči v 20 ml. stekleničke, ovite v slamnat papir, ki jih je leta 1946 patentiral Emil Underberg, pravnuk ustanovitelja Huberta Underberg-Albrechta. Steklenička vsebuje dobro premišljeno mero tekočine, ki naj bi jo spili za popoln učinek, saj vsebuje 1,3% zeliščnega ekstrakta, 44% alkohola in vitamin B1. Čudežni napitek, ki odlično paše skupaj s pivom, znanstveno dokazano spodbuja prebavo in ne vsebuje sladkorja, glutena in barvil.

Skrivni večerji lahko sledite tudi na facebooku in instagramu skrivna_vecerja.

Foto: Peter Irman

 

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.