HRANA&PIJAČA Z NASLOVNICE

Obiskali smo Pars, iransko restavracijo v Ljubljani

Iranska kulinarika ima posebno mesto med kulinarikami Srednjega vzhoda. Navdušenci nad orientalskimi okusi in tisti, ki radi okušate kaj novega, jo najdete v pokriti tržnici v ljubljanskem BTC.

Uživača sva si za kosilo zaželela kakšnih malo bolj eksotičnih okusov in, ker sem na račun restavracije Pars slišala kar nekaj pohval,  sva se s fotografom odločila, da raziščeva njihovo ponudbo. Restavracijo vodi prijazna in gostoljubna iranska družina Alaghehband, ki si je pred dobrimi tremi leti dom ustvarila v Sloveniji.

Iranska kulinarika je barvita, raznovrstna in aromatična, nanjo so precej vplivale tudi sosednje države srednjega vzhoda. Kljub temu, da imajo Iranci radi začimbe, pa pikantna hrana ni na njihovem jedilniku. Veliko uporabljajo žafran, koriander, kurkumo, baziliko, meto, tipične sestavine iranskih jedi so tudi riž (uporabljajo basmati), različne vrste zelenjave, stročnice, meso, ribe, oreščke, rozine in datlji.

Glavni obrok je kosilo, za večerjo pa si običajno pripravijo lažje, bolj zelenjavne jedi. Med tipične jedi, ki na primer pristanejo na mizi kot glavna jed, sodita baghalli polo, ki je priljubljen spomladi, jed pa sestavljajo z žafranom začinjen riž, zelišča, zelenjava, oreški, suho sadje ter meso in pa khoreshte fesenjan, jed, ki združi piščanca ali raco ter granatno jabolko. Orehe rahlo zavrejo s koncentriranim sokom granatnega jabolka in sočnimi čebulami in nastane okusna omaka. Fesenjan ima pestro zgodovino, ki sega daleč v perzijsko zgodovino v Persepolis. Med ruševinami v Presepolisu so arheologi odkrili v kamnite ploščice vklesane podatke o glavnih sestavnih delih staroperzijske shrambe. Izvor teh zapisov poseže v 515 let pr. n. št.. V zapisih so bili omenjeni orehi in obrazložitev konzerviranja granatnega jabolka in jagnjetine – glavnih sestavin fesenjana. Ena od najbolj priljubljenih sladic je riž, ki ga kuhajo ure in ure dokler ne razpade, dodajo mu rožno vodo, sladkor in žafran, za zajtrk pa pogosto jedo mlečni riž.

Tipične jedi, ki jih najdemo na jedilniku Parsa, so na primer džudže kebab (piščančje nabodalo na žaru, basmati riž na iranski način, paradižnik na žaru, jogurtova omaka (mast khiyar), kebab kubide (telečje mleto meso, čebula, začimbe, basmati riž na iranski način, jogurtova omaka (mast khiyar), kuku sabzi (vegeterijanska rezina, različna aromatična zelenjava, jajca, začimbe, jogurtova omaka, kebab šami (mesni polpeti, meso, krompir, začimbe na iranski način, jogurtova omaka, ocvrt krompirček, khoreste geyme (krompir, rezana čičerika, paradižnikova omaka, začimbe, basmati riž na iranski način), glavni kuhar pa je nekaj časa delal v italijanski restavraciji v Nemčiji, zato imajo nekatere jedi tudi italijanski pridih, tako vam na primer postrežejo tudi s pico. Iranci radi na mizo postavijo več jedi naenkrat in jih potem na krožnikih kombinirajo in tako sva storila tudi midva.

Še preden sva dobila vse jedi, so nama postregli s čajem in datljem (pri njih sveže iranske datlje tudi kupite in so božanski), sicer pa sva segla bolj po zelenjavnih jedeh in vse, kar sva poskusila, je bilo izjemno okusno. Najbolj priljubljena priloga je zagotovo jogurtova omaka (mast khiyar). V bistvu gre za jogurt s kumaro in zelišči, v stilu nam bolj znanega grškega cacikija. Je izjemno osvežilna aromatična in super se je ujemala z vsemi jedmi.

Pars zagotovo priporočava. Ni ravno najbolj fensi šmensi restavracija in je seveda prilagojena lokaciji – pokriti tržnici v BTC-ju, ampak bili boste prijazno sprejeti in dobro boste jedli.

Noosh-e-jan! (V perzijščini to pomeni » Dober tek«)!

Foto: Peter Irman

 

 

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.